Dla wielu osób, szczególnie nieustannie zabieganych i zestresowanych pracowników korporacji, ale i mniejszych przedsiębiorstw organizacja zdrowej diety to niesamowicie trudne zadanie. Czy możesz jednak zastosować proste techniki, żeby ochronić swój organizm przed konsekwencjami intensywnego stylu życia? Poniżej znajdziesz kilka praktycznych podpowiedzi bardzo korzystnie odbijających się na smaku potraw i na czasie ich przygotowania.
Dlaczego warto zainwestować jednorazowo w wysokiej klasy urządzenia kuchenne?
Dobrze dopasowane urządzenia kuchenne potrafią wnieść do kuchni powiew świeżości. Przykład? Szybkowar elektryczny, który możesz zaprogramować w taki sposób, żeby utrzymywał dłużej idealną temperaturę posiłku. Szybkowar elektryczny nie zajmuje wiele miejsca, działa cicho i bezpiecznie po zamknięciu, posiada kilka poziomów na wiele różnych produktów spożywczych i doskonale współpracuje z garnkiem elektrycznym i techniką domowego tłoczenia oleju. Najlepsze walory smakowe uzyskuje się z reguły po gotowaniu na parze, ale garnki elektryczne i szybkowary właśnie zapewniają bardzo zbliżony efekt i pozostawiają w pożywieniu pełnię wartości odżywczych, co okazuje się krytyczne przy długoterminowej diecie.
Dlaczego warto wprowadzić do diety nienasycone kwasy tłuszczowe?
Świeże oleje charakteryzują się wysokim stężeniem nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega – 3 oraz omega – 6. Dotychczas nienasycone kwasy tłuszczowe trafiały do diety, dzięki rybom, natomiast w Polsce wiele osób z ryb rezygnuje ze względu na postępujące zanieczyszczenia wód wewnętrznych, ale i pogorszenia jakości całego rynku w ostatnich latach. Własna prasa do oleju to zatem znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie w porównaniu do spożywania ryb, czasami od niepewnych dostawców, w tanich marketach. Jak widzisz możesz poprawić jakość codziennej diety stosunkowo prostymi sposobami. Większość z nich nie wymaga nawet tak dużych inwestycji. Z jakich rozwiązań skorzystasz po lekturze publikacji?